Home English
Srpski
Naslovna strana / O Endemitu
O nama Aktivnosti Publikacije Foto galerija Kontakt Linkovi
Statut

O nama

Ekološko društvo “Endemit” je osnovano u martu 2000. godine od strane studenata ekologije i zaštite životne sredine na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Naši ciljevi su zaštita i unapređenje životne sredine i očuvanje biodiverziteta, a sve kroz različite vrste aktivnosti, istraživanja, edukacije i informisanja javnosti o ovim temama, kao i kroz saradnju i umrežavanje sa drugim NVO iz zemlje i inostranstva.

 

Do danas, uspostavili smo saradnju sa medijima i uspešno radili sa njima na edukaciji javnosti i podizanju nivoa ekološke svesti, sproveli smo veliki broj anketa među građanima Beograda po pitanju ekoloških problema i prezentovali rezultate u medijima, uspostavili saradnju sa brojnim NVO iz zemlje i inostranstva, kao i sa Biološkim fakultetom i drugim naučnim i državnim institucijama. Naši predstavnici su učestvovali na velikom broju seminara i simpozijuma.

Uspešno smo realizovali Regionalne letnje ekološke kampove “Đerdap 2001”, “Đerdap 2002”, “Đerdap 2003”, “Đerdap 2004” i Letnji ekološki kamp “Đerdap 2005”, koji su bili organizovani na teritoriji NP “Đerdap”. Budžeti tih Projekata su ukupno iznosili više od 2.500.000 din i bili su pomognuti od strane brojnih institucija, organizacija i firmi (Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prirodnih resursa Republike Srbije, Ministarstvo za nauku, tehnologije i razvoj Republike Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i usluga Republike Srbije, Savezni sekretarijat za zaštitu životne sredine, Regionalni centar za životnu sredinu za centralnu i jugoistočnu Evropu (REC), Uprava Nacionalnog parka “Đerdap”, Geografski fakultet, Hidroenergetski i plovidbeni sistem “Đerdap”,...).

 

O ostalim aktivnostima Endemita možete više saznati ovde.

 

CV Endemita možete preuzeti ovde (PDF format, veličina 196kb).

 

Članovi smo CERI (Carpathian EcoRegional Initiative), FENS (Federacije Nevladinih Organizacija Srbije), DEF (Danube Environmental Forum), SEEENN (South-Eastern European Environmental Network), kao i REReP mreže (Regional Environmental Reconstruction Programme).