Home English
Srpski
Naslovna strana / 5. jun - Dan zaštite životne sredine
O nama Aktivnosti Publikacije Foto galerija Kontakt Linkovi
Korisni linkovi
 


5. jun

Dan zaštite životne sredine

World Environment Day


 

Širom planete obeležava se 5. jun kao Svetski dan zaštite životne sredine. Ove godine obeležava se pod sloganom "Emisija CO2 - kako menjati navike".

Akcija je usmerena na smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Svetski dan životne sredine, koji je Generalna skupština UN usvojila 1972. godine, predstavlja jedno od glavnih sredstava kojim UN širom sveta stimulišu značaj očuvanja životne sredine i podstiču povećanje aktivnosti na zaštiti životne sredine.

Na taj dan se promoviše stav da je zajednica osnova za promenu ponašanja prema primarnom čovekovom okruženju, a sedište Programa za zaštitu životne sredine UN nalazi se u glavnom gradu Kenije - Najrobiju.

Protokol iz Kjota

U cilju smanjivanja emisije ugljen-dioksida i drugih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, potpisan je Međunarodni sporazum o klimatskim promenama - "Protokol iz Kjota".

Protokol je potpisan u japanskom gradu Kjotu, u organizaciji Konvencije Ujedinjenih nacija za klimatske promene, 11. decembara 1997. godine.

Za njegovo stupanje na snagu bilo je potrebno da ga ratifikuje najmanje 55 država i da države koje su ratifikovale taj protokol čine najmanje 55 odsto zagađivača, što se i dogodilo 16. februara 2005, kada je Rusija ratifikovala Protokol, dok su SAD to odbile.

"Protokol iz Kjota" predviđa smanjenje ispuštanja šest gasova koji izazivaju efekat staklene bašte: ugljen-dioksida, metana, azot-dioksida, fluorougljovodonika, perfluorougljovodonika i heksafluorida.

Srbija i Protokol iz Kjota

Srbija 36. svetski dan zaštite životne sredine dočekuje sa ratifikovanim "Protoklom iz Kjota" (2007), a nedavno je usvojena i Odluka o postavljanju tela za treći mehanizam "Protokola iz Kjota", koji predstavlja mehanizam čistog razvoja.

(izvor: agencije Beta, Tanjug)